Welke Rugzak kies je voor de Brugklas?

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Welke Rugzak kies je voor de Brugklas?

Welke rugzak kies je voor de brugklas?

Het nieuwe schooljaar staat op het punt van beginnen en jij bent bezig met het treffen van alle voorbereidingen, waaronder het kiezen van een mooie rugzak voor de brugklas. Je gaat over naar een nieuw jaar en dat betekend nieuwe doelen en uitdagingen. Voor sommigen is het net even wat spannender dan voor anderen. Vaak zijn de leerlingen voor wie het nieuwe schooljaar iets spannender is brugklassers die de basisschool achter laten voor de middelbare school.

Brugpiepers komen in een wereld terecht waarin ze niet bekend zijn. Er zijn meer leerlingen, grotere klassen en nieuwe docenten. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een nieuw avontuur op school is het belangrijk dat je over een goede schoolrugzak beschikt. In een schooltas neem jij namelijk al je schoolspullen mee.

In dit artikel wordt antwoord gegeven op de vraag: Welke rugzak kies je voor de brugklas? Wij hopen scholieren die de basisschool achterlaten voor de middelbare een steuntje in de rug te bieden door in ieder geval de beste rugzakken voor de brugklas aan te wijzen. Dit scheelt een hoop zorgen en zo kan jij met een gerust gevoel aan een nieuw schooljaar beginnen.

Schoolrugzak brugklas

Welke schoolrugzakken voor de middelbare school zijn er?

Er is een groot aanbod aan schoolrugzakken en dat maakt de keuze voor een scholier er vaak niet makkelijker op. Hoe weet jij welke rugzak het beste bij jou past en over welke functionaliteiten een rugzak beschikt zonder dat je ervaring hebt met het dragen van een rugzak? Hieronder zijn een aantal soorten schoolrugzakken die je vaak ziet op een middelbare school:

Basic schoolrugzakken:

Het eerste type rugzak is een basic rugzak die je vaak gedragen ziet worden. Dit zijn schoolrugzakken met een enkelvoudig opbergvak voor bijvoorbeeld je boeken, etui en andere schoolspullen. Daarnaast beschikt de rugzak over een klein opbergvak aan de voorkant voor je broodtrommel. De rugzakken zijn op te hangen en makkelijk te verstellen. Een voorbeeld van een basic schoolrugzak is de Eastpak rugzak (zie hieronder)

Eastpak rugzak

Eastpack out of office 

Hieronder de belangrijkste specificaties van de rugzak. Klik op de 'Bekijk Beste Prijs' knop voor uitgebreidere informatie.

 • Meest populaire Eastpak laptoprugzak 
 • Tweede meest gekochte Eastpak rugzak
 • 27 liter rugzak, 14 inch laptopvak
 • H: 44 cm, B: 22 cm, D: 22 cm 
 • 649 gram in gewicht

Schoolrugzak met meerdere opbergvakken: 

Sommige scholieren kiezen graag voor een grotere schoolrugzak met meerdere opbergvakken. Het voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld je gymspullen en schoolspullen gecombineerd kan meenemen in een rugzak. Het nadeel hiervan is dat de rugzak meer gewicht heeft en je daardoor meer moet tillen. Een voorbeeld van een schoolrugzak met meerdere opbergvakken zie je hieronder:

Brugklas rugzak

VMCA Unisex Rugzak School

Hieronder de belangrijkste specificaties van de rugzak. Klik op de 'Bekijk Beste Prijs' knop voor uitgebreidere informatie:

 • Best beoordeelde schoolrugzak met meerdere opbergvakken
 • 30 liter rugzak
 • 15 inch laptopvak
 • Hoogte: 45 cm, Breedte: 30,5 cm, Diepte: 18 cm

Schoolrugzak met laptopvak:

Steeds vaker worden lessen niet meer schriftelijk gegeven, maar gaat dat via laptops. Laptop schoolrugzakken worden daarom steeds populairder en steeds vaker verkocht. Het is belangrijk dat je laptop goed beschermd wordt in de rugzak en dat deze veilig opgeborgen kan worden. Een schoolrugzak met laptopvak van erg hoge kwaliteit zie je hieronder:

North Face Connector

The North Face Connector Rugzak 27L

Hieronder de belangrijkste specificaties van de rugzak. Klik op de 'Bekijk Beste Prijs' knop voor uitgebreidere informatie.

 • Best beoordeelde North Face laptop rugzak
 • 27 liter laptoprugzak
 • 15 inch laptopvak 
 • Hoogte: 46 cm, Breedte: 28 cm, Diepte: 21 cm
 • 740 gram in gewicht


Hoe groot moet mijn schoolrugzak voor de brugklas zijn?

Schoolrugzakken voor de brugklas zijn er in verschillende afmetingen en volumes. Over het algemeen geldt dat een grotere rugzak een zwaarder gewicht en een hoger volume met zich mee brengt. Er zijn verschillende volume categorieën en die lichten wij uit:

Tot 20 liter

Deze rugzakken zijn compact en ideaal voor de kortere schooldagen. Ook is het perfect als je alleen een (kleine) laptop of tablet gebruikt. Vaak hebben rugzakken tot 20 liter ook kleinere extra vakjes waar je je sleutels, pennen en rekenmachine in kwijt kan. Dus neem je doorgaans weinig schoolspullen mee? Of maak je veel gebruik van je kluisje op school waar je je spullen in opbergt? Dan zit je met een 20 liter rugzak goed.

21 tot 30 liter

Dit is de meest voorkomende inhoud voor schoolrugzakken. Deze rugzakken hebben genoeg ruimte en zijn niet groter dan noodzakelijk. De 21 tot 30 liter rugzakken zijn ideaal voor de langere schooldagen en beschikken over meerdere opbergvakken. Het lang zoeken naar je sleutels is verleden tijd. Vaak is er bij de rugzak ook een laptopvak inbegrepen. Met een 21 of 30 liter rugzak kan je ruim voldoende spullen meenemen naar school. De Rugzakken van deze inhoud zijn over het algemeen licht in gewicht en daarom makkelijk draagbaar.

31 liter of meer

Als je veel lange schooldagen hebt waarbij je veel spullen mee moet nemen, dan is een rugzak van 31 liter of meer een geschikte keuze. Een rugzak van 31 liter of meer is groter dan een gemiddelde schoolrugzak en biedt voldoende ruimte voor een hoge hoeveelheid spullen. 

Een rugtas van 31 liter of meer heeft over het algemeen een apart laptopvak. Ook beschikken de rugzakken vaak over een heupgordel, gewatteerde schouderbanden en een borstband. Hierdoor voelt de tas minder zwaar aan op de rug. Kijk hier dus goed naar bij het maken van een keuze.

Met een rugzak van minimaal 31 liter kun je gemakkelijk al je boeken en gymspullen kwijt en is er genoeg ruimte om je laptop mee te nemen.

Waar moet een schoolrugzak aan voldoen?

Een rugzak brugklas moet betrouwbaar en van goede kwaliteit zijn, zodat jij de rugzak de gehele schoolperiode kan gebruiken. Een goede schoolrugzak voor de brugklas beschikt over de volgende eigenschappen:

Draagcomfort

Het is essentieel dat de rugzak over een goed draagcomfort beschikt, zodat je geen fysieke klachten zal krijgen. Verstelbare schouderbanden en een achter frame zijn belangrijke punten van het draagcomfort om op te letten. De schouderbanden moeten gewatteerd zijn, zodat ze niet snijden in de schouders. Een achter frame biedt stevigheid in de rug.

Ventilatie

Een geventileerde rugzak is een groot voordeel op de middelbare school. Tijdens warme lentedagen kan een rugzak snel gaan plakken aan de rug en zweet veroorzaken. Een ventilatiesysteem in de rugzak laat lucht tussen de drager en rugzak stromen, waardoor je altijd wat lucht voelt en minder snel zal zweten.

Gewicht 

Koop nooit een rugzak voor de brugklas die te zwaar is. De rugzak heb je soms de hele dag op je rug en kan lichaamsproblemen veroorzaken als deze te zwaar is. We raden aan om een rugzak aan te schaffen die maximaal 20% weegt van je eigen lichaamsgewicht inclusief de spullen die je meedraagt.

Model 

Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende modellen in schoolrugzakken voor brugklassers. Zo zijn er basic rugzakken, rugzakken met meerdere opbergvakken en schoolrugzakken met laptopvak. Kies een rugzak uit waar jij het meeste aan hebt.

Welke rugzak merken worden vaak gedragen op de middelbare school?

Er zijn honderden merken die schoolrugzakken voor de middelbare school aanbieden. Om jou rugzak merken aan te raden die betrouwbaar zijn, populair zijn onder eerdere consumenten en over een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding beschikken is door Besterugzak uitgebreid onderzoek gedaan.