7 tips bij het kopen van een rugzak

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 7 tips bij het kopen van een rugzak

Rugzak kopen? Hier moet je op letten!

Of je nu een dag in de stad bent, naar je werk gaat of er even tussenuit gaat op vakantie: een rugzak is altijd handig om bij de hand te hebben. Een rugzak geeft je de mogelijkheid om al jouw spullen makkelijk en veilig mee te nemen.

Een rugzak is dus praktisch om mee te nemen naar welke activiteit je ook maar kan bedenken en is voor alle doelgroepen beschikbaar. Juist omdat een rugzak voor iedereen bedoeld is, is het lastig om een keuze te maken welke het meest geschikt is voor jou.

In dit artikel gaan wij dieper in op de vraag: “waar moet ik op letten bij het kopen van een rugzak”. We geven aan waar een goede rugzak aan moet voldoen, waardoor de keuze voor jou makkelijker gemaakt wordt.  

tips bij kopen rugzak

 1. Volume

Om te beginnen is het belangrijk om een rugzak te kopen met het juiste volume. Rugzakken zijn er in verschillende soorten en afmetingen. Bij het kopen van een schoolrugzak zal je kijken naar rugzakken met een lager volume, dan bij het kopen van een backpack.

Wij raden aan om een schoolrugzak te kopen rond de 30 liter. Voor bijvoorbeeld een backpack kan het heel erg verschillend zijn. Een backpack van 40 liter kan functioneel zijn en makkelijk draagbaar, maar een backpack van 80 liter kan een stuk meer spullen meenemen.

Bedenk dus altijd goed waarvoor jij de rugzak nodig hebt en beslis daarna hoeveel liter jouw rugzak moet zijn. Koop vooral niet een rugzak die over veel meer volume beschikt dan dat jij nodig hebt. Vaak gaat een hoger volume gepaard met een zwaarder gewicht en een grotere rugzak. Als er iets is dat voor fysieke problemen kan zorgen is het een te grote of te zware tas. Pas daar dus mee op!

2. Schouderbanden en borstband

Een goede rugzak moet functioneel en comfortabel zijn. Verstelbare schouderbanden en een borstband zijn hierbij essentieel.

Als de rugzak beschikt over verstelbare schouderbanden dan kan jij als drager de schouderbanden verstellen op jouw lichaam. Dit maakt de draaghouding comfortabel en voorkomt fysieke klachten.

De schouderbanden moeten niet te strak en niet te los zitten. Als ze te strak om het lichaam zitten kan het een snijdend gevoel in de schouder geven. Als ze te los zitten dan gaat de rugzak hangen en dat is ook geen goed teken. Neem dus de tijd om de schouderbanden goed af te stellen waardoor het draagcomfort verbetert wordt.

Een borstband zorgt ervoor dat de rugzak goed blijft zitten op de rug en dat het gewicht verdeeld wordt over de hele rug. Ook bij een borstband geldt dat een verstelbare borstband bijdraagt aan een beter draagcomfort.

3. Rugpand

Een van de belangrijkste onderdelen van een rugzak is het rugpand. Het rugpand zorgt ervoor dat het gewicht van jouw rugzak over het gehele lichaam verdeeld wordt, zodat je rug zelf minder zwaar aanvoelt.

De lengte van het rugpand is een punt waar je goed op moet letten. Vergelijk de lengte van het rugpand met je eigen lengte. Als het rugpand te kort of te lang is, dan wordt het gewicht onevenwichtig verdeeld en kan dit leiden tot fysieke klachten.

Bij een goed rugpand komt de bovenkant net onder de schouders en de onderkant zit net boven je heupen. Een rugpand kan over meerdere tools beschikken, bijvoorbeeld ventilatie en een frame. Een frame zorgt voor extra ondersteuning van de rug bij het dragen van een rugzak.

4. Heupgordel

Een heupgordel is vooral populair onder outdoor sporters en backpackers die grote afstanden overbruggen. Voor bijvoorbeeld schoolrugzakken en laptoprugzakken is een heupgordel niet zo interessant.

Een heupgordel zit rond de heup en heeft voor iedere been een beenlus. Door een heupgordel krijgt de drager meer bewegingsvrijheid en zakt een gedeelte van het totale gewicht naar de benen. Hierdoor wordt niet het hele gewicht van de rugzak gedragen door de rug, maar ook een gedeelte door de heupen en de benen.

Voor klimmers, lange afstand backpackers en andere extreme outdoor sporters is een heupgordel echt een aanrader!

5. Ventilatie

Een goed geventileerde rugzak geeft de drager een luchtig gevoel. Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er voldoende lucht tussen de drager en de rugzak blijft stromen. Hierdoor zal de drager niet zo snel zweten en vermoeid raken.

Niets is vervelender dan een plakkende en zwetende rug en daarom is een rugzak met ventilatie toch wel een belangrijk punt om op te letten. Het ventilatiesysteem zit over het algemeen bij het rugpand. Ook zijn er schouderbanden met extra ventilatie.

6. Gewicht

Let altijd goed op het gewicht van de rugzak zelf! Het gewicht van een rugzak kan erg verschillen van lichtgewicht tot zwaargewicht. Wij raden aan om een rugzak te kopen die licht is in gewicht. Als jouw rugzak al bijna 5 kilogram is, dan is de rugzak van zichzelf al erg zwaar. Als je dan ook nog eens veel spullen mee moet dragen zal dat al snel erg zwaar worden.

Gemiddeld is een gewicht van ongeveer 20 kilogram het maximale dat je mee zou moeten nemen in een rugzak, zodat het draagcomfort goed blijft. Let op: een rugzak die te zwaar is in gewicht kan leiden tot fysieke klachten!!

7. Geslacht

Rugzakken zijn er voor iedereen en daarom wordt er ook onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Een man en een vrouw hebben een verschillende lichaamsbouw. Vrouwen hebben bijvoorbeeld bredere heupen en mannen over het algemeen bredere schouders.

Wij raden dan ook aan om als vrouw zijnde echt opzoek te gaan naar dames rugzakken en als man zijnde naar heren rugzakken. Er zijn ook unisex rugzakken. Dit zijn rugzakken die ontworpen zijn voor zowel mannen als vrouwen. Vaak zijn unisex rugzakken makkelijk verstelbaar.

Slotwoord

In dit artikel hebben wij 7 tips gegeven die belangrijk zijn bij het kopen van een nieuwe rugzak of backpack. Alle voorgaande punten die je hebt gelezen zijn van belang bij het creëren van een goed draagcomfort.

Een goed draagcomfort betekend dat de rugzak makkelijk draagbaar is en geen fysieke klachten geeft aan de drager. Een rugzak is vaak een investering voor meerdere jaren. Ga deze punten dus echt af om tot goed besluit te komen welke rugzak het beste bij jou past.

Ben jij benieuwd welke rugzakken en backpacks het beste zijn? Wij van BesteRugzak hebben de beste rugzakken en backpacks op een rijtje gezet na uitgebreid reviewonderzoek!

Bekijk hier de beste schoolrugzakken

Bekijk hier de beste backpacks

Wellness rugzakken