Backpack kopen? Hoeveel liter moet mijn backpack zijn?

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Backpack kopen? Hoeveel liter moet mijn backpack zijn?

Hoe kies ik de goede inhoud voor mijn backpack?

Een backpack kopen is voor veel reizigers een moeilijke keuze. Backpacks zijn er in verschillende kleuren, afmetingen, volumes en worden ook nog eens aangeboden door veel merken. Een goede backpack kopen is erg belangrijk als jij de reis van je leven wilt maken. Reizigers willen op een gemakkelijke en comfortabele wijze hun spullen met zich meenemen, en een backpack met meerdere opbergvakken en genoeg ruimte is hiervoor ideaal. In dit artikel geven wij jou tips bij het kopen van een goede backpack.

Hoeveel liter moet mijn backpack zijn?

Een van de belangrijkste punten om rekening mee te houden bij het kopen van een backpack is het formaat. De backpack moet niet te groot zijn, want dan wordt het gewicht niet goed verdeeld. Maar de backpack moet ook zeker niet te klein zijn waardoor de drager ruimte tekort heeft voor zijn spullen.

Houd ten alle tijden rekening bij het kopen van een backpack hoeveel gewicht jij ongeveer kan dragen op je rug. Wij hebben onderscheid gemaakt in 3 verschillende volumecategorieën voor backpacks:

40-60 liter backpack:

Een rugzak kan een backpack genoemd worden vanaf ongeveer 40 liter. De 40 tot 60 liter backpacks zijn dus het kleinste formaat backpacks. Dit betekend niet dat het ook echt kleine backpacks zijn. Backpacks van dit formaat zijn ongeveer 10 tot 15 kilogram en beschikken over voldoende opbergvakken om veel spullen mee te nemen.

Vooral onder reizigers die kort ergens overnachten en van hostel naar hostel trekken zijn backpacks in deze volume categorie erg populair. In een 40 tot 60 liter backpack is voldoende ruimte om zowel je kleren als je slaap-en kookspullen mee te nemen. Dus ook voor hikers en kampeerders biedt deze volume categorie erg geschikte rugzakken aan.

Sterker nog: een 60 liter backpack is een van de meest gekochte backpack formaten.

 • Bekijk hier de beste 40-60 liter backpacks na uitgebreid review en kennis onderzoek!

60-80 liter backpack:

De 60 tot 80 liter backpacks worden gezien als middelgrote backpack. Deze backpacks hebben meer ruimte en grotere opbergvakken dan de kleinere backpacks.

Backpacks in deze volumecategorie zijn geschikt om langere trekkingstochten te maken of voor reizen naar zowel warmere als koudere gebieden. Je kan gemakkelijk wandelschoenen of een winterjas meenemen in deze backpack. Er is veel ruimte voor spullen in de backpacks en ze beschikken over een uitstekend en stevig draagcomfort.

Een 60 tot 80 liter backpack best wel een beetje zwaar in gewicht, vaak zo rond de 15 tot 20 kilogram. Het is belangrijk dat jij weet hoeveel gewicht jij kan tillen zonder dat er fysieke problemen ontstaan. Als 20 kilogram te zwaar tillen is, kijk dan naar een backpack die wat lichter is en misschien wat kleiner is. 

 • Bekijk hier de beste 60-80 liter backpacks na uitgebreid review en kennis onderzoek!

80-100 liter backpack:

Reizigers die echt als avonturier aangezien willen worden en een lange rugzak-vakantie, trekkingstocht of kampeertocht willen maken kiezen vaak voor een grote backpack rond de 80 tot 100 liter.

In een backpack van meer dan 80 liter is erg veel ruimte om spullen mee te nemen, zoals: slaapspullen inclusief matje, kookspullen, kampeerspullen en dikke kleding. Een hotel boeken hoeft niet meer bij het kopen van een 80 liter backpack of meer. Je hebt als het ware je huis op je rug zitten.

Met een backpack tussen de 80 en 100 liter kan je dus goed overleven in de natuur en allerlei essentiële spullen meenemen. Ook deze backpacks zijn zwaar in gewicht. De backpacks kunnen 20 kilogram of nog hoger in gewicht zijn.

Nogmaals: let goed op bij het kopen van een backpack hoeveel gewicht jij kan tillen zonder dat het fysieke problemen tot gevolg heeft.

 • Bekijk hier de beste 80-100 liter backpacks na uitgebreid review en kennis onderzoek!
Uitzicht reizen

Wat zijn goede backpack merken?

Een goede backpack is belangrijk voor reizigers. Een backpack moet niet snel stuk gaan of schade opleveren. Daarom vinden wij het belangrijk dat iedereen zijn of haar backpack koopt van een betrouwbaar merk.

Tegenwoordig zijn er enorm veel aanbieders van backpacks en daarom is de concurrentie erg groot. Enkele betrouwbare en populaire merken onder backpackers zijn: Fjallraven, North Face, Lowe Alpine en Osprey.


Welke extra accessoires horen bij het kopen van een goede backpack?

Naast een backpack zijn er nog extra accessoires die jij kan kopen om het nog makkelijker en veiliger te maken om jouw spullen mee te nemen. Een van die dingen is een regenhoes. Niet iedere backpack heeft automatisch een regenhoes inbegrepen. Een regenhoes beschermt kleding en andere spullen bij slechte weersomstandigheden. Het zorgt ervoor dat jouw spullen droog blijven bij regen. Dus ga jij bijvoorbeeld trekken door Australië, van plek naar plek in Azië, doe je aan bergsport in Oostenrijk of heb je andere vakantiekeuzes? Dan is een regenhoes belangrijk om bij je te hebben.

Om je spullen nog veiliger te bewaren is een slotje voor je backpack ook belangrijk. Zo kan niemand bij jouw spullen terecht en heb je alles veilig opgeborgen. Een slotje werkt beschermend en voorkomt over het algemeen diefstal. Bekijk hieronder een goed beoordeelde regenhoes en slotje voor je backpack:

Regenhoes kopen

Regenhoes 55-70 liter

Beoordeling: 

Reisslot

Reisslot - 2 stuks 

Beoordeling:

Best geteste backpacks:

Hieronder vind je de 3 best geteste backpacks volgens uitgebreid review onderzoek en het toepassen van onze eigen kennis. De beoordeling is gedaan op basis van: betrouwbaarheid, functionele comfort, prijs/kwaliteit, gemiddelde levensduur en ontwerp/design:

backpack 65 liter

1e optie

Fjallraven Abisko 65 Backpack Unisex

Hieronder de belangrijkste specificaties van de backpack. Klik op de 'Bekijk Beste Prijs' knop voor uitgebreidere informatie.

 • Best geteste backpack 
 • 65 liter backpack
 • Hoogte: 75 centimeter, Breedte: 35 centimeter
 • 3 kilogram in gewicht

backpack 60 liter

2e optie

Osprey Aether AG 60l heren backpack large

Hieronder de belangrijkste specificaties van de backpack. Klik op de 'Bekijk Beste Prijs' knop voor uitgebreidere informatie.

 • Best beoordeelde Osprey backpack 
 • 60 liter backpack, meest gekochte backpack volume
 • Hoogte: 83 cm, Breedte: 33 cm
 • 2,3 kilogram in gewicht

best backpack

3e optie

Nomad Batura 70L Phantom

Hieronder de belangrijkste specificaties van de backpack. Klik op de 'Bekijk Beste Prijs' knop voor uitgebreidere informatie.

 • Best beoordeelde Nomad backpack 
 • 70 liter backpack
 • Hoogte: 70 cm, Breedte: 36 cm
 • 1,77 kilogram in gewicht